Wednesday, January 24, 2007

Overload

Είναι πολύ μεγάλο λάθος να βγαίνεις στις αγορές (του Αλ-Χαλίλι, της Ερμού και τις άλλες) την περίοδο των εκπτώσεων. Και είναι μεγάλο λάθος γιατί το κάνουν όλοι, κι έτσι γίνεται μεγαλύτερο.

Βέβαια, σε τέτοιες εξορμήσεις διευρύνεις τους ορίζοντές σου και μπορείς να γνωρίσεις και την εκπαιδευτική πλευρά μιας δραστηριότητας που κάθε άλλο παρά εκπαιδευτική σου φαίνεται. Μαθαίνεις και εμπεδώνεις νέους (όχι που δεν υπήρχαν, αλλά που τώρα τους ανακαλύπτεις εσύ) τύπους ανθρώπων. Και η εκπαιδευτική δράσις πραγματοποιείται εν αγνοία σου, δεν είναι δηλαδή ότι δηλώνεις κάπου συμμετοχή και ξεκινάς το πρόγραμμα. Όοοοχι. Από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να βγεις σε τέτοια (κακόφημα) μέρη, η δράση αναλαμβάνεται από μόνη της.

Α. Τύπος Ψωνίζει-Η-Κοπέλα-Μου-Και-Βαριέμαι-Απίστευτα

Αυτοί οι τύποι είναι κλασσικοί. Τους κόβεις από χιλιόμετρα. Σύνηθες φαινόμενο. Επιλέγουν κυρίως μέρη να στέκονται είτε μπροστά από το δοκιμαστήριο (για να απολαύσουν το θέαμα) είτε σε κάποια γωνία, με την ψευδαίσθηση ότι δεν ενοχλούν, είτε ακολουθούν την κοπέλα τους, βασικά γιατί δεν έχουν επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, την προσοχή τους αποσπούν οι σκέψεις τους, οι οποίες ορίζονται στην εξής μια: Πως την πάτησα πάλι ρε γαμώτο;, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούν τον χώρο γύρω τους και να παρεμποδίζουν το έργο άλλων νεανίδων (δεν πας να βαρεθείς πιο κει, σε παρακαλώ;;;), μέχρι να ακουστεί το χαρακτηριστικό σημα κατατεθέν για αλλαγή θέσης (συνήθως κάτι σε χειρονομία), είτε αυτό σημαίνει πάμε ταμείο είτε αυτό σημαίνει πάμε να φύγουμε, δεν βρίσκω τίποτα. Να δηλώσω σε αυτό το σημείο ότι πολλές φορές οι τύποι αυτοί παραμονεύουν σε σμήνη. Αν πιάσουν και την κουβέντα, είναι καλό σημάδι κοινωνικοποίησης. Και συνήθως, πέφτουν πάνω σου.

Β. Τύπισσα Ψωνίζω-Και-Σέρνω-Και-Τον-Καλό-Μου-Για-Παραδειγματισμό

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των γυναικών (το υπόλοιπο αφορά την επόμενη κατηγορία) ταιριάζει με τους αγαπημένους μας στην κατηγορία Α. Κυριεύονται συνήθως από έναν μικρό εκνευρισμό, για πολλούς και διαφόρους λόγους: έχουν περάσει ένα ολόκληρο μισάωρο να προσπαθούν να πείσουν την κολλητή να έρθει μαζί τους για ψώνια, δεν τα έχουν καταφέρει (με καμία από τις πέντε κολλητές), το όλο σκηνικό παρακολουθεί ο καλός τους, ο οποίος (ως άλλο γουρούνι) δεν έχει τσίπα επάνω του να τις λυπηθεί και να τους προτείνει να τις συνοδέψει, οπότε και ξεκινάει ολόκληρος καβγάς, ο οποίος καταλήγει στο να τους χτυπάνε το γεγονός ότι τις προάλλες δεν γκρινιάξανε που εκείνοι βγήκανε με τους κολλητούς στα μπουζούκια και ότι αδυνατούν να κάνουν ένα χατήρι στην καλή τους. Το αποτέλεσμα γνωστόν, βλέπε περίπτωση Α. Κατά συνέπεια, οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας περιφέρονται και περιφέρουν μαζί τους και αυτόν τον εκνευρισμό, δεν καταφέρνουν να ψωνίσουν διότι δεν τους αρέσει τίποτα και Αυτός-ο-άχρηστος-δεν-μπορεί-να-πει-μια-γνώμη-παρά-κάθεται-σαν-αγγούρι, και συνήθως πέφτουν πάνω σου.

Γ. Τύπισσα Ψωνίζω-Και-Σέρνω-Και-Τον-Καλό-Μου-Για-Εντυπωσιασμό

Αυτή η κατηγορία συμπίπτει σε πολλά σημεία με την προηγούμενη, αλλά έχει μια βασική διαφορά. Λείπει ο εκνευρισμός. Εδώ ο καλός τους καλύπτει περισσότερο την ανάγκη "να με δουν στα μαγαζιά Με τον άντρα της ζωής μου προς το παρόν", παρά την ανάγκη για παρέα στα μαγαζιά. Σκοπός δεν είναι η ουσιαστική απόκτηση υλικών αγαθών, αλλά η παρατήρηση των υπολοίπων που μας περιβάλλουν για να δούμε και αν μας κοιτάνε. Αυτή η κατηγορία τείνει να σέρνει το έτερον ήμισυ μαζί σε κάθε διάδρομο (μην τον αφήσουμε ανεξέλεγκτο), και συνήθως πέφτουν πάνω σου.

Δ. Τύπισσα Ψωνίζω-Με-Την-Κολλητή

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Και οι δύο πρωταγωνίστριες είναι χαμογελαστές και εύχαρες, εκτός εάν αγριοκοιταχτούν σε περίπτωση κοινής επιθυμίας για μια μπλούζα. Το θέμα λύνεται άμεσα ως επί το πλείστον, διότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα: τα ψώνια συνοδεύονται από κουτσομπολιό για τον τάδε, την τάδε, τους τάδε, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν από ενθουσιασμό την στιγμή της κορύφωσης της ιστορίας και, ως συνήθως, να πέφτουν πάνω σου.

Ε. Τύπος (-ισσα) Η-Χαρά-Των-Εκπτώσεων

Αυτός ο τύπος εφαρμόζεται και στα 2 φύλα. Θεωρεί τις εκπτώσεις μια περίοδο όπως οι Απόκριες, το Πάσχα, οι Εθνικές Εορτές, κ.ο.κ. Είναι εκστασιασμένος-η από τον κόσμο που τον-την περιβάλλει, ψάχνει και μπαινοβγαίνει σε απίστευτα πολλά μαγαζιά, ψωνίζει δωράκια να ανταλλάξει με τους φίλους-ες του-της, χαζεύει σε τρελλούς ρυθμούς και συνήθως πέφτει πάνω σου.

ΣΤ. Τύπισσα Πρέπει-Να-Ψωνίσω-Γιατί-Είναι-Εκπτώσεις

Αυτή η κατηγορία είναι λίγο επικίνδυνη. Εμφανίζει τάσεις καταναλωτισμού συνοδευόμενες από μια εχθρική συμπεριφορά προς τα λοιπά μέλη της ιδίας κατηγορίας (αναγνωρίζονται από χιλιόμετρα μεταξύ τους), ή εν ολίγοις "Όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε"... Παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από ψυχολογικής άποψης, στα πλαίσια της καταναλωτικής μανίας και της κατάθλιψης σε περιόδους ξηρασίας στις αγορές. Οι τύπισσες αυτές έχουν φοβερή (εν-)όραση, στοχεύουν το 3ο μπλουζάκι από αριστερά, στον 5ο διάδρομο του 1ου ορόφου, κινούνται με μεγάλες ταχύτητες προς αυτό και, συνήθως..., πέφτουν πάνω σου.

Ζ. Τύπισσα Τι-Ψάχνω-Είπαμε;

Αυτή η τύπισσα βαριέται. Αφόρητα όμως. Οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτά τα μέρη είναι:
- έχει προβλήματα με τον άντρα της, βγήκε είτε για να σκεφτεί είτε για να ψωνίσει κάτι πρόστυχο να "τα βρούνε".
- έχει προβλήματα με την δουλειά της, βγήκε είτε για να σκεφτεί είτε για να ψωνίσει κάτι πρόστυχο για να την πέσει στο αφεντικό.
- έχει προβλήματα με την οικογένειά της, βγήκε είτε για να σκεφτεί είτε για να ψωνίσει κάτι πρόστυχο, να ξαναβγεί το βράδυ και να τους πικάρει.
Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτελείται ορθά το shopping therapy, καθώς δέχεται παρεμβολές από διάφορες σκέψεις, άρα...πέφτει πάνω σου.

Η. Τύπισσες Έχουμε-Βγει-Να-Ψωνίσει-Η-Μαρίτσα
Όπου Μαρίτσα είναι η μια κολλητή. Και έχει "έξοδο θανάτου" και πρέπει να βγει να ψωνίσει! Βέβαια, επειδή η Μαρίτσα είναι η μόνη που χαίρεται στην προκειμένη εξόρμηση, οι άλλες 2 παρεμβαίνουν σε τελικά στάδια, όταν πλέον γίνει η επιλογή ενός πιθανού μελλοντικού αποκτήματος, προκειμένου να εκφέρουν άποψη. Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται ότι όσο η Μαρίτσα ψάχνει μετά μανίας, οι άλλες 2 στέκονται όπου βρουν, ακόμα κι αν αυτό το "όπου" είναι ο διάδρομος (1χ2) της εισόδου ενός καταστήματος, χωρίς να τους απασχολεί αν δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση εντός και εκτός του καταστήματος. Η οποιαδήποτε προσπάθεια για προσπέραση αποφέρει το να πέφτουν πάνω σου.

Εάν δεν το έχετε συμπεράνει μέχρι τώρα, σε τέτοια μέρη, εγώ δεν φταίω ποτέ όταν κάποιος πέφτει πάνω μου....

(προσεχώς μπορεί να ακολουθήσει συνέχεια, έχω μείνει μετεξεταστέα σε 2 αγορές)

19 comments:

Anonymous said...

Ειμαι ο τύπος Α.

Παραλλαγή τύπου που κυκλοφορεί:

Βαριέμαι- ασύστολα - και- κοιτάω δεξια -αριστερά- γκομενίτσες και
πωλήτριες.

pietà said...

Αυτός νομίζω ότι εντάσσεται στον τύπο Α, ως παραλλαγή όπως σωστά το έθεσες...

jul said...

χαχαχαχα εχει πολυ πλακα!!!
Αν και πλεον παω ΜΟΝΗ μου για ψώνια γιατι γενικά δεν τρελαίνομαι να μπαινω σε όλα τα μαγαζιά. Ψαχνω συγκεκριμενα πράγματα που πλεον με εκπτωσεις δεν βρισκω στο νουμερο μου... Π.Χ Γοβες μαύρες απλές μυτερες (για τις κατσαρίδες) Νο.41...και μην πεις οτι ειναι βαρκα γιατι δεν θα σου ξαναμιλήσω@@@@@

pietà said...

Julia, είμαι ΟΚ με αυτά τα νούμερα υποδημάτων, η μητέρα μου και η αδελφή μου 40 φοράνε! Αφού έχουμε και ιδιόκτητη μαρίνα στο σπίτι...
:-)))))

Psychia said...

Ανήκω στην ίδια κατηγορία με την julia, μα φοράω 38. Κλισέ. Όντως.

Εκνευρίζομαι από το πόσοι πέφτουν πάνω σου. Γι'αυτό πάω για ψώνια μια φορά κάθε ποτέ!

Georgia said...

Με αναγνώρισα στους τύπους Δ, Ζ και Η! (είναι καλό τώρα αυτό ή να ξανακλείσω ραντεβού με τον ψυχολόγο??) Γέλασα πολύ πάντως με το post σου pietaki! Κisses!

Fight Back said...

χαχα
type f
συνανταται σε μεγαλα καταστηματα του εξωτερικου την πρωτη μερα των εκπτωσεων με μαζικοτητα κοπαδιου που κοιμηθηκε εξω απο την πορτα για να χυμηξει στα ψωνια με το που θα ανοιξει.
pieta μαντεψε, σε ριχνουν κατω και περνανε απο πανω σου

Spyros said...

Den anhkw se kamia kathgoria, opote perimenw thn synexeia..

pietà said...

@psychia
Καλά, το 38άρι είναι σπάνιο φαινόμενο γενικά...
@georgia
Ξανακλείσε να πάμε για καφέ καλύτερα...
@fight back
Παναγία μου!!! Τρομάζω μόνο στην ιδέα...
@spyros
Σε κόβω για Τύπο Πάω-Σπάνια-Για-Ψώνια-Και-Όταν-Πάω-Προτιμώ-Μόνος-Μου.... ε???

Effie said...

Έπρεπε να υπάρχει και κατηγορία: "Βγαίνω για ψώνια παρέα με άλλους 5-6 πειραγμένους που συναντιόμαστε μόνο κατά τη διαδρομή απο μαγαζί σε μαγαζί - άντε και στο ταμείο - αυστηρά σε ώρες και μέρες με μειωμένη κίνηση για να μην πέφτουν επάνω μας όλες οι άλλες κατηγορίες και μόνο σε πολυκαταστήματα για να μη μας τα ζαλίζουν οι "εξυπηρετικές" (χουμφ...) πωλήτριες"!!

Όμορφο blogάκι, πολύχρωμο, ποστάρεις και συχνά - τί ωραία!Εύγε pieta!!!
Άντε και καλή συνέχεια!

Spyros said...

Pieta, akrivws :))) epeses 100% mesa, impressed..

pietà said...

@effie
Thank you and welcome!
@spyros
Η αλήθεια είναι ότι γνωριζόμαστε, οπότε δεν θα μου ήταν δύσκολο....
:-))))))))

Spyros said...

Empros?! Apo pou gnwrizomaste kai mou diafeygei?

pietà said...

Μην ψαρώνεις βρε!!!!
Προσπαθώ να δικαιολογήσω τις μαντικές μου ικανότητες!

Spyros said...

Aman, tsipoura leme :P

Anonymous said...

tsipoura ?

se ti timh ?

posa kila ?

pietà said...

Ιχθυοτροφείου ή ελευθέρας;;;

Anonymous said...

daurades d'elevage
(comme d'habitude)

pietà said...

Έεεετσι...
Είμαστε ιντερνάσιοναλ τύποι...