Friday, December 15, 2006

Πάμε Μαλδίβες γιατί...χάνονται!

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών έως το τέλος του αιώνα είχαν υποτιμήσει σοβαρά το πρόβλημα, προκύπτει από μια νέα μέθοδο πρόβλεψης: Έως το 2100 η στάθμη θα ανέβει έως και 1,40 μέτρα και θα απειλείσει παράκτιες περιοχές από το Μπανγκλαντές μέχρι τη Νέα Υόρκη.
Η πρόβλεψη για άνοδο της στάθμης από 40 έως 140 εκατοστά είναι πολύ πιο δυσοίωνη από τις προβολές της αρμόδιας ομάδας του ΟΗΕ για άνοδο από 9 έως 88 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα.
Με δημοσίευσή του στο περιοδικό Science, ο Στέφαν Ράμστορφ του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσνταμ στη Γερμανία τονίζει ότι τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής είναι αναξιόπιστα όσον αφορά την άνοδο της στάθμης.
«Τα υπολογιστικά μοντέλα υποτιμούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που έχει ήδη συμβεί» δήλωσε στο Reuters. Συγεκριμένα, τα μοντέλα αδυνατούν να αναπαράγουν την άνοδο των 20 εκατοστών που έχει καταγραφεί από το 1900 έως σήμερα.
Αντί για προσομοιώσεις του παγκόσμιου κλίματος και των ωκεανών, ο Ράμσντορφ εξέτασε τη σχέση ανάμεσα σε προηγούμενες μεταβολες της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Ο ίδιος παρομοιάζει τη μέθοδό του με την πρόβλεψη του ύψους της παλίρροιας με βάσει προηγούμενες μετρήσεις.
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός ανόδου της στάθμης είναι ανάλογος με την αύξηση της θερμοκρασίας. Για κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό Κελσίου, η στάθμη ανυψώνεται κατά 10 έως 30 μέτρα, αν και η άνοδος αυτή χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Στη διάρκεια της τελευταίας παγετώδους περιόδου, πριν από 20.000 χρόνια, οι θάλασσες βρίσκονταν 120 μέτρα κάτω από τα σημερινά επίπεδα, ενώ στο Πλειόκενο, πριν από 3 εκατ. χρόνια, βρίσκοταν 25-30 μέτρα ψηλότερα. Οι θερμοκρασίες στην τελευταία παγετώδη περίοδο ήταν 4-7 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από ό,τι σήμερα, ενώ στο Πλειόκενο ήταν 2-3 βαθμούς υψηλότερες.
Ο Ράμσντορφ προειδοποιεί ότι οι παράκτιες πόλεις του βορείου ημισφαιρίου -από τη Νέα Υόρκη έως το Λονδίνο- είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς η πιθανή επιβράδυνση των ωκεάνιων ρευμάτων θα μπορούσαν να ανυψώσουν την επιφάνεια του Βόρειου Ατλαντικού και να χαμηλώσουν τη στάθμη στο νότιο ημισφαίριο.
«Κάθε φορά που αλλάζουν τα ωκεάνια ρεύματα αλλάζει η επιφάνεια της θάλασσας [...] αν επιβραδυνθεί το ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού η στάθμη ανεβαίνει στον Βόρειο Ατλαντικό» είπε.


Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί φτάνουνε Χριστούγεννα και η θερμοκρασία δεν λέει να πέσει λιγάκι, το χιόνι δεν λέει να πέσει παρομοίως και οι επισκέπτες των Άλπεων θα το γυρίσουν στη μπιρίμπα. Έτσι, για αλλαγή...

1 comment:

Blogaki said...

Σ'έπιασε ο πόνος για τις Μαλδίβες ή το άγχος για τα χιόνια στις Άλπεις...;χιχιχι!