Monday, November 19, 2007

Kaguya-hime

Μια λάμψη αναδύθηκε ξαφνικά ανάμεσα στα επιβλητικά μπαμπού. Ένα κρυμμένο φως, μια περίεργη αλλά και μαγευτική εικόνα. Ο κηπουρός προχώρησε διστακτικά προς το σημείο εκείνο, χωρίς να φαντάζεται τι τον περιμένει. Ήταν λες και η σελήνη κατέβηκε να ξεκουραστεί, πριν συνεχίσει το αέναο ταξίδι της. Ο κηπουρός ανακάλυψε έντρομος ένα μωρό, ένα γλυκύτατο, γελαστό και γαλήνιο μωρό. Τα μαλλιά της έμοιαζαν να είχαν αγγίξει τη σελήνη και να έχουν κλέψει λίγη από την ασημόσκονή της. Το μυστηριώδες κοριτσάκι ονομάστηκε Καγκούια. Η πριγκίπισσα Καγκούια αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο ενός Ιαπωνικού παραμυθιού του 10ου αιώνα. Θεωρείται μια από τις αρχαιότερες Ιαπωνικές ιστορίες και περιγράφει πως ο κηπουρός ανακάλυψε το κορίτσι με τα μαλλιά που «έλαμπαν σαν τη σελήνη».
Η Καγκούια χάρισε το όνομά της σε διάφορα σύγχρονα «παραμύθια». Ένα από αυτά, το πρώτο ιαπωνικό σκάφος που τίθεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Το Κανγκούια εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο, ένα μήνα πριν από την πρώτη αποστολή της Κίνας στο φεγγάρι και λίγους μήνες πριν από το αντίστοιχο εγχείρημα της Ιαπωνίας τον Απρίλιο.
Το πρώτο ιαπωνικό σκάφος που τίθεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι μετέδωσε το πρώτο πορτραίτο υψηλής ανάλυσης της Γης να ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα της Σελήνης. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στις 7 Νοεμβρίου από το σκάφος Καγκούια, το οποίο πραγματοποιεί τη λεπτομερέστερη μελέτη της σεληνιακής επιφάνειας από την εποχή των αμερικανικών αποστολών Apollo τη δεκαετία του '60.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αλληλουχία των εικόνων τραβήχτηκε όταν το σκάφος βρισκόταν σε απόσταση 100 χλμ από τη σεληνιακή επιφάνεια. Το πάνω μέρος των εικόνων αντιστοιχεί στην πραγματικότητα με το νότο, όπως τον αντιλαμβανόμαστε τη Γη. Στην κορυφή της λαμπερής γαλάζιας σφαίρας διακρίνεται η λευκή κηλίδα της Ανταρκτικής, ενώ λίγο πιο κάτω φαίνεται το καφετί νησί της Αυστραλίας.
Η πρώτη φωτογραφία της Γης από το Διάστημα ελήφθη το 1959 από το αμερικανικό Explorer VI την ώρα που περνούσε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.


Ένα παραμύθι είμαστε κι εμείς, ανάμεσα στα τόσα. Το θέμα είναι, όταν λες ένα παραμύθι, να το λες σωστά. Να τραβάει την προσοχή του ακροατή…και να του μένει και το δίδαγμα.

(πηγή: www.in.gr)

10 comments:

Anonymous said...

Καγκουια σου λεει μετά, φως φανέρι νεφελίμ ητανε

το ιδιο και οι δορυφόροι....

Mogwai said...

εγω ειμαι οι 7 νανοι

JoaN said...

δυστυχώς δεν έχουν όλα τα παραμύθια ηθικό δείδαγμα... :( (ξέρω,άλλο λες εσύ άλλο εγώ, άλλα λόγια κλπ κλπ )

Blogaki said...

Τότε λογικά εγώ είμαι ο Κοντορεβυθούλης! :)

an205 said...

Ο πόλεμος των άστρων συνεχίζεται...
περισσότερα για την KAGUYA στο site της Ιαπωνικής "ΝΑΣΑ" - JAXA
εδώ
http://www.jaxa.jp/press/2007/11/20071107_kaguya_e.html
κι εδώ
http://www.jaxa.jp/index_e.html

island said...

Όμορφο θέμα pieta.'Ομορφο.Τα παραμύθια να λέγονται σωστά.Και ίσως μόνο να λέγονται.Κάποιο από τα διδάγματά τους έστω και παραφρασμένο θα έχει μείνει.Γιατί έχουμε όλοι ανάγκη από διδαχές.Την καλησπέρα μου

island said...

Χίλα συγνώμη αλλά επείγει.Όποιος μπορεί ας διαβάσει παρακάτω.

http://gmargari.wordpress.com/2007/11/21/troxaio/

Aggelos Spyrou said...

Σημασία δεν έχει να διηγείσαι σωστά το παραμύθι,

αλλά

να κάνεις τη ζωή σου παραμύθι, να μάθεις να το ζεις.

καλησπέρα! :)

zero said...

Παρα πολυ καλο!

pietà said...

@liakopoulos
Ο,τι πει ο λιάκος...
@mogwai
Προσοχή στη Χιονάτη!!!
@joan
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε;;;
@blogaki
'Η ο παπουτσωμένος γάτος...
@an205
Μια περαιτέρω ενημέρωση μας έλειπε, να σαι καλά! :)
@island
Καλησπέρες πολλές...
@aggelos spyrou
Αυτό το παραμύθι δεν ψάχνουμε να ζήσουμε;;;
@zero
Να σαι καλά...